Overzicht

Nieuwe trends in vloeren voor 2021

11 november 2020 - Vloerenkamer

Na onze veel gelezen artikelen met de vloertrends in 2020 en voorgaande jaren maakten wij ook voor 2021 een artikel waarin we kijken wat de trends zijn als het gaat om vloeren. Zijn de trends dan elk jaar zo anders? Dat is vaak niet het geval. Een vloer is een aankoop die jaren meegaat en trends veranderen dan ook niet zo snel. Toch zien we elk jaar nieuwe aandachtspunten ontstaan en blijkt een bepaald type vloer te winnen aan populariteit. Dit artikel is niet alleen interessant als je op zoek bent naar de meest trendy vloer, maar voor als je graag wilt weten waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe vloer.

Trend 1: Duurzaamheid

Al een paar jaar zien we dat duurzaamheid een belangrijke rol speelt bij de aankoop van een vloer. Hoe duurzaam een vloer is, wordt bepaald door meerdere factoren: met welke materialen wordt de vloer gemaakt, hoe duurzaam is het fabrieksproces, hoe lang gaat de vloer mee en wat gebeurt er met de vloer als hij opgebruikt is? Ook het onderhoud speelt een rol: moet je de vloer vaak uitgebreid schrobben of is stofzuigen voldoende? Meestal doen vloeren het op enkele punten goed. Een houten vloer bijvoorbeeld wordt duurzaam geproduceerd en is te recyclen, maar moet wel vaak worden onderhouden. Een stenen vloer is precies andersom: duurzaam in onderhoud, maar niet in productie. Je kunt dus altijd voor een deels duurzame vloer kiezen. Kies je liever voor merken die extra aandacht aan de verduurzaming van hun vloeren besteden? Bekijk dan eens de PVC vloeren van Floorlife en Floorify.

Trend 2: PVC

Over duurzaam PVC gesproken: dit type vloeren blijft ook in 2021 onverminderd populair. PVC is van zichzelf erg duurzaam en heeft een mooie natuurlijke uitstraling, maar dan zonder het intensieve onderhoud dat natuurlijke materialen wel nodig hebben. PVC bestaat in vele maten en soorten, bijvoorbeeld makkelijk aan te leggen tegels die op steen lijken of juist brede houtachtige planken. 

Trend 3: Vloerpatronen

Niet alleen qua materiaal kan je alle kanten uit, ook vloerpatronen worden steeds populairder. Daarbij kan je denken aan een houten plank met lichtere en donkere tinten, maar ook stukjes hout van verschillende lengten binnen 1 plank. Hierdoor bestaat de vloer niet uit een en dezelfde kleur of stukjes hout van één lengte, maar breng je wat variatie aan. 

Trend 4: Brede planken

Het patroon op de planken krijgt steeds meer variatie. Daarnaast zien we de planken op een andere manier veranderen: ze worden wat breder. Waren enkele jaren geleden smalle plankjes helemaal in, tegenwoordig zijn de planken wat breder. Bovendien kan je nu ook kiezen voor brede planken van gemiddelde of juist extra lange lengte. De laminaatvloeren uit Wood collectie van onze Huiscollectie hebben bijvoorbeeld extra brede planken.

Trend 5: Kleuren

Welke kleur je kiest, heeft een groot effect op de uitstraling van de kamer. Heb je bijvoorbeeld een kleine woonkamer, dan lijkt die met een lichte kleur vloer veel groter. Een donkere kleur vloer doet je kleine woonkamer juist veel kleiner lijken. Maar je wilt natuurlijk ook dat de vloer bij het interieur past. Daarbij is er keuze uit allerlei varianten van bijvoorbeeld licht- tot donkerbruin, licht- tot donkergrijs, wit of zwart. Waar we in de voorgaande jaren vooral opvallende kleurvarianten zagen, werd dat in 2020 al wat rustiger. Toen wonnen juist lichte kleurcombinaties zoals whitewash en grijs-beige aan populariteit. Die trend zet zich in 2021 door. Als voorbeeld kan je de balance collectie van Quick-Step bekijken.

Trend 6: Van eigen bodem

Steeds meer consumenten kiezen voor een Nederlands merk vloer. Daarom breiden wij ons assortiment aan vloeren van eigen bodem steeds verder uit. In 2020 hebben we hier al grote stappen mee gemaakt, zodat we u optimaal kunnen bedienen. Echt Nederlandse vloeren van hout vind je bijvoorbeeld bij de families van Hollandsche Vloeren. 

Conclusie

Zoals altijd is de vloer een belangrijk onderdeel van de woning. Of je voor natuurlijke materialen zoals hout of steen of juist voor PVC kiest, je kan altijd een duurzame vloer aanschaffen. Daarnaast zijn er steeds meer keuzes in het kleurenpalet, de breedte van de planken en de duurzaamheid van jouw nieuwe vloer. De ontwikkeling van de mooiste vloeren staat alles behalve stil! 

Wij van Vloerenkamer volgen natuurlijk de nieuwste trends, maar hebben ook veel mooie vloeren die al jaren populair zijn in ons assortiment. In onze grote vloerenspeciaalzaak kan op je gemak de vloeren bekijken en voelen. Zo krijg je pas echt een goed beeld van de mogelijkheden en natuurlijk van welke vloer je graag wilt. Je kunt vrijblijvend langskomen voor een betrouwbaarheid advies. Uiteraard met een kopje koffie!