Legvoorschriften parketbranche

Leg- en onderhoudsvoorschriften

Download het volledige protocol en de legvoorschriften in een .pdf

Gefeliciteerd met de aankoop van uw Vloerenkamer vloer!

Lees onderstaande informatie aandachtig door voordat u de vloerdelen gaat leggen. 

De Vloerenkamer vloerdelen moeten minstens 48 uur acclimatiseren in de ruimte waarin de vloer gelegd wordt. Deze moet een temperatuur hebben van ten minste 17 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 45 tot 70%. Plaats de pakken tijdens de opslag op een vlakke ondergrond zonder deze te openen. Vloerenkamer vloeren zijn niet geschikt voor ruimtes waar het altijd vochtig is of in een vochtige omgeving (badkamer, sauna, en/of slecht geventileerde ruimtes) omdat daar het gevaar van binnendringen vocht niet kan worden uitgesloten. Voor en tijdens het leggen van de Vloerenkamer vloer moeten de vloerdelen worden gecontroleerd op materiaalfouten. Vloerdelen met zichtbare afwijkingen mogen niet worden gelegd. De montage mag alleen gebeuren bij daglicht of goede verlichting, omdat bij slecht licht eventuele beschadigingen of verkeerde vloerdelen niet opgemerkt worden.

Wat heeft u nodig?

Het gereedschap dat u nodig heeft, is een hamer, een fijngetande (hand- of decoupeer) zaag, een duimstok, een potlood, een spandraad in de lengte van de kamer en een legset bestaande uit een aanslagblok, aanslagijzer en afstandklosjes.

Voorbereiding

Vloerenkamer vloeren kunnen op praktisch alle werkvloeren worden gelegd. De werkvloer dient wel blijvend droog, (cementdekvloer maximaal 2,5% vocht, anhydriet maximaal 0,5% vocht), hard, vlak, schoon en goeddragend te zijn. Hoogteverschillen van meer dan 3mm per strekkende meter lengte dienen uitgevlakt te worden. De relatieve luchtvochtigheid in de ruimte waar de vloer geplaatst wordt, moet constant tussen de 45 en 70% zijn. Houdt de temperatuur constant rond 18 tot 25 graden Celsius.

Op elke ondervloer dient een dampdichte laag aangebracht te worden. Bij zwevende vloeren past u een minimaal 0,2mm PE-folie toe, deze moet minimaal 30cm overlappen en aan de zijkanten omhoog zetten tot onderaan de plint. Bij een vaste vloer brengt u een vloeibaar vochtscherm aan als hier verwarmingsbuizen of vloerverwarming aanwezig is. Bij zwevende vloeren voorziet u de werkvloer van een ondervloer. Zachte ondervloeren dikker dan 3mm zoals bijvoorbeeld foam zijn technisch niet voldoende.

Zwevend leggen, los van ondervloer

Laat rondom de vloer en andere obstakels zoals verwarmingsbuizen altijd een ruimte open van minimaal 15 millimeter om de vloer te laten werken. Ruimtes onderling dienen altijd gedilateerd te worden. Denk hierbij aan overgangen van hal naar woonkamer enzovoorts.
Bij zwevende plaatsing dient u de lijm in de groef aan te brengen en vergeet ook niet de kopse kanten te voorzien van voldoende lijm! Bij zwevende plaatsing zonder verlijming kunt u gebruik maken van parketveren. Leg in alle gevallen de vloerdelen met de groefzijde tegen de muur en gebruik een aanslagblok met een minimale lengte van 35cm tussen de hamer en de planken om ze goed aan te tikken zonder dat de tandzijde hierbij beschadigd. Een nieuwe rij planken begint u met een overgebleven stuk van de vorige rij met een minimale lengte van 40cm.
Vloerenkamer adviseert het gebruik van parketveren, dit houdt in dat u de vloer rondom opsluit. Leg hierbij de parketveren aan de lange zijden om de 50cm en per kopse kant één parketveer.

Vast leggen op ondervloer

Lees in geval u het parket direct op de vloer gaat verlijmen vooraf zorgvuldig de instructies van de lijmfabrikant en gebruik nooit lijm op waterbasis.

Vloerverwarming

De vloeren van Vloerenkamer zijn geschikt om te verwerken op vloerverwarming. De isolatiewaarden van de Vloerenkamer vloeren zijn te vinden op onze website. Bij het verwerken van een Vloerenkamer vloer op vloerverwarming is het gebruik van één temperatuur registratieverklikker per 10m² verplicht.
Onderlinge temperatuurverschillen in de vloer kunnen de werking van de vloer negatief beïnvloeden, hierop wordt geen garantie gegeven. Ook op vloerverwarmingssystemen is een vochtscherm verplicht. Zorg ervoor dat de vloerverwarming nooit boven de 28 graden Celsius komt!

Vloeronderhoud

Goed onderhoud verlengt de levensduur van uw vloer. Voor het dagelijks onderhoud raden wij u aan om regelmatig te stofzuigen of de vloer te vegen met een zachte bezem. Zand of ander vuil van buiten dient onmiddellijk verwijderd te worden. Om de inloop hiervan zoveel mogelijk te voorkomen dient u een goede vloermat bij de deur te leggen. Tevens adviseren wij u om meubel- en stoelpoten van vilt te voorzien.

Onderhoud met hot press olie

Voor het wekelijks schoonmaken van de vloer dient u de Hot Press olie vloer te dweilen met Olie Verfrisser. Dit kan onverdund of in het water 1 op 10 delen water. Dweilen met koud of handwarm water. Sterk vervuilde vloeren mogen worden gereinigd met de reiniger. Om de kleur te behouden dient u minimaal 1 keer per maand, op alleen de loopgedeeltes, de vloer in te wrijven met het product Kleurbehoud. Deze kunt u vinden in onze webshop.

De garantie vervalt bij het niet uitvoeren van de leg- en onderhoudsvoorschriften

Beschadigingen als gevolg van onjuist gebruik. Vallende objecten. Inloop van zand en/of bewerkingen met een scherp voorwerp. Indien de vloer is gelegd in een vochtige ruimte. Ruw en/of onoordeelkundig gebruik. De garantie vervalt bij elk ander onachtzaam gebruik van het betrokken product, indien reeds voor bewerking kon worden vastgesteld dat het product een gebrek vertoonde.

Hout leeft en heeft daardoor te maken met rek en krimp. Als de luchtvochtigheid van een ruimte gedurende langere tijd niet in orde is, kan dit leiden tot onherstelbare schade aan uw parketvloer.
Als bijvoorbeeld de relatieve luchtvochtigheid gedurende de winterperiode, in een ruimte onder de 45% komt, zult u moeten zorgen voor kunstmatige luchtbevochtiging om schade aan de parketvloer te voorkomen. Dit kan ook het geval zijn bij ruimten die voorzien zijn van airconditioning.
Bedenk ook goed dat hout een natuurproduct is, met variatie in kleur, vorm en karakteristiek die gebruikelijk is voor houtproducten. Hierdoor kunnen de oppervlakten kenmerkend verschillen van de showborden en de foto’s; deze geven een gemiddeld beeld. Circa 5% van de planken kunnen kenmerken hebben van de daaropvolgende sortering. Verwerkte vloerdelen worden geaccepteerd in hun uiterlijk.

Meer informatie over onze legvoorschriften?

Heeft u nog vragen, opmerkingen of suggesties neem dan contact op met Vloerenkamer.